Három hét Portugáliában!

2018. 03. 24. (szombat) 00.28

A Madeira szigetén található Funchalban, a Héraklész program edzőtáborban vett részt a DSC-SI két úszója, Gál Kincső és Pál Adél, akik hazaérkezésük után boldogan meséltek élményeikről, és a rájuk váró feladatokról. Az interjú Gál Kincső Európa Kupa szereplése előtt készült, azóta már tudjuk, bronzérmet szerzett Izraelben.

Hányan vettetek részt a táborban, mennyit edzettetek naponta?

Pál Adél: Negyvenen voltunk, hat vagy nyolc edző volt velünk. Heti tizennégy edzés szerepelt a programban, négy kondi és tíz úszó edzés.

Gál Kincső: Reggel és délután két-két óra, illetve a délutáni edzés után volt egy 40-60 perces kondi. Szerdán és szombaton egy edzés volt reggel.

Milyen jellegű edzéseket végeztetek?

Gál Kincső: Én hosszútáv, gyors és pillangóúszó vagyok, leginkább a pillangó erőnléti szinten volt a hangsúly. Amíg Adél hátat úszott, addig én pilléztem (vagy gyors pille), de inkább a hosszútávra készültünk. Fel voltak bontva az edzések. Hétfőn és csütörtökön voltak a hosszabbak pl. 3000 méter, kedden és pénteken pedig a rövidek, a sprintek, amik a gyorsulást segítették.

Pál Adél: Előfordult, hogy én is pilléztem, de néha háton úsztam pillangó helyett.

A kondis edzésen vegyesen volt felsőtest láb-edzés vagy inkább külön vettétek ezeket az edzéseket?

Gál Kincső: Igazából külön, de inkább ezeket a saját testsúlyos edzéseket csináltuk. TRX is volt, de van egy gumikötél, amivel a tempót gyakoroljuk.

Van még más segédeszköz, amit edzésen használtok?

Gál Kincső, Pál Adél: Tenyérlap, deszka, uszony

Maradt időtök a kikapcsolódásra? Belefért egy-két kirándulás?

Gál Kincső: Szerdán és hétvégén tudtunk erre időt szánni, mert akkor akadt egy kis szabadidőnk. Nyilván nem vittük túlzásba, mert az elsődleges cél az volt, hogy edzeni megyünk, és ha nagyon sokat kirándulunk, és eltöltjük az időt, elfáradunk.

Pál Adél: Delfin nézésen is jártunk, és libegővel is felmentünk a hegyre, sőt az első hétvégén a helyi karnevált is megnéztük

Gál Kincső: Funchal-ról azt kell tudni, hogy az óceán egyik részén napos, viszont, ha felnézel, a hegyek már a felhőben vannak. Ez a kettősség egyszerűen gyönyörű. Szinte minden nap láttunk szivárványt, és van egy nagy libegő a városban, azt is kipróbáltuk.

Milyen egy luzitán karnevál?

Gál Kincső, Pál Adél: Hasonló, mint a Debreceni Virágkarnevál, feldíszített autókkal, de itt inkább a bulisabb hangulat dominált. Este kezdődött 8-9 óra felé. (Kicsit brazilos volt, beöltöztek a táncosok). Ez egy ünnep is náluk, hiszen az utána lévő három napon a gyerekeknek nem volt tanítás.

Egy két tankönyv bekerült az utazótáskába?

Gál Kincső, Pál Adél: Vittünk, de főleg füzeteket, nem könyveket. Az órai anyagot le tudtuk jegyzetelni.

Sok a lemaradás három hét után a suliban? 

Gál Kincső: Sok, a tanárok nyilván elvárják, hogy az Ő tantárgyukból azonnal írjuk meg a dolgozatokat. És ebben az a nehéz, hogy egyszerre tíz tantárgyból kell készülni, de tulajdonképpen segítőkészek az osztálytársak is és ez sokat segít, ők mindig ideadják az anyagot így könnyen le tudom jegyzetelni, és a fontosabbakat megtanulom.

Hogy megy a tanulás? Milyen eredményeket tudtok ennyi edzés mellett elérni az iskolapadban?

Gál Kincső, Pál Adél: Jó eredményeket tudunk elérni, kitűnő tanulók vagyunk.

Hol laktatok és hogy ízlett az étel?

Gál Kincső: Az étel nagyon más, tulajdonképpen Funchal a Portugáliához tartozó Madeira szigetén található város, és éppen ezért nagyon sok új étellel találkoztunk, sok szokatlan ízű, ám finom dolgot ettünk. Kicsit másabb, nekem főleg a desszert volt elég furcsa, különösen a  passion fruit-os, ami elég kemény magokat tartalmazott.

Pál Adél: Az óceán partjától öt perc sétára lévő szállodában laktunk, kiváló körülmények között.

Elkapott néha Benneteket a honvágy? A család, esetleg az iskola hiánya?

Gál Kincső: Hiányoztak, de nem éreztem azt, hogy emiatt olyan rosszul érzem magam. Egészséges honvágy… elvoltunk. Ezen sokat segített az is, hogy a társaság nagyon jó volt, elfeledtették velünk a honvágy érzését.

Pál Adél: A második hétvégén valahogy kijött belőlem, hogy nincsenek itt mellettem. A harmadik héten már kicsit jobban éreztem magam. A család hiányzott a legjobban.

Ilyen téren is edzettek vagytok már?

Gál Kincső: Én már többször vettem részt edzőtáborban, egyszer egy kéthetesen, aztán egy három hetesen, de mind belföldön volt.

Pál Adél: Én egyszer voltam egy kéthetes debreceni edzőtáborban.

Mennyit segítenek ténylegesen ezek az edzőtáborok a felkészülésben?

Gál Kincső: Ezek célja leginkább az alapozás, ezért is január, február, március környékén megy szinte mindenki edzőtáborba. Megalapozzuk vele az évet, hiszen ilyenkor sokkal intenzívebben csak az úszásra tudunk figyelni. Nincs is más dolgunk csak az evés, alvás és az úszás. Csak ez van a fókuszban.

Összességében a táborról?

Gál Kincső: Nagyon jól éreztük magunkat az edzőtáborban. Nagyon gyorsan telt az idő, az első hét még kicsit lassabb volt, de a második-harmadik hét nagyon gyorsan elrepült. Nagyon jó dolognak tartom, hogy van pár hét, amikor csak a munkára tudunk fókuszálni, és „csak” annyi a dolgunk, hogy jól teljesítsünk az edzéseken.

A következő hetekben milyen versenyek várnak rátok?

Gál Kincső: Én most megyek Izraelbe egy Nyíltvízi Európa Kupára, aztán Debrecenben lesz a Felnőtt Országos Bajnokság, azon is elindulunk. Így márciusban ez a kettő.

Pál Adél: Én csak a Felnőtt Országos Bajnokságon indulok el.

Milyen eredményre számítotok?

Gál Kincső: Mind a két verseny felnőtt, az Európa Kupa is egy nagyon új dolog lesz számomra, hiszen ebbe a nyíltvízi dologba egy éve kerültem bele, tavaly indulhattam először ilyen jellegű versenyen. Elsődleges cél a tapasztalatszerzés, ez nagyon fontos, hiszen nagyon sok olyan helyzet van, amit a vízben neked kell megoldanod. Ebben nagyon sokat segít a tapasztalat, úgyhogy elsődleges cél ez lesz. Az eredmények tekintetében, ahogy sikerül, hiszen felnőttekkel leszek és itt is, az OB-n is hasonló. Tavaly is indultunk az OB-n és akkor én pontszerző helyen voltam. Részt vettem szeptemberben a Rövidpályás Országos Bajnokságon is, amit Százhalombattán rendeztek meg, én a 10. hely körül végeztem ezen a versenyen.

Tervek? Célok? Mivel lennétek elégedettek?

Gál Kincső: Ebben az évben lesz két bajnokság. Egy Hosszútávú Medencés Országos Bajnokság, ezen és a Nyílvízi Országos Bajnokságon kell jól szerepelnem, ahhoz, hogy kijussak a Junior Európa-bajnokságra és onnan pedig a Nyíltvízi Junior vb-re lehet kvalifikációt szerezni. Nekem most ezek szerepelnek az elsődleges céljaim között, de medencében is szeretnék bizonyítani. Elindulok a Felnőtt Országos Bajnokságon, az ifjúságin és a serdülőn is.

Pál Adél: Én is fogok úszni a Hosszútávú Medencés OB-n, nagyon jó lenne aranyat nyerni. A saját korosztályomban rendezendő OB-n több aranyat szeretnék szerezni a tavalyi háromnál.Cikk nyomtatása