Debrecenben készül a világ-és Európa-bajnok Milák Kristóf

2021. 01. 28. (csütörtök) 19.43

Selmeci Attila tanítványa Biczó Bence és Márton Richárd társaságában edz a Debreceni Sportcentrum Kft. által üzemeltetett Debreceni Sportuszodában. A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartójával a szerdai ebédet követően a Sport Hotelben beszélgettünk.

Hogy telt a délelőtt?

Egy hétre érkeztünk Debrecenbe, még csak a harmadik napomat töltöm a városban, ez egy átmeneti időszak, remélem, hogy ezt követően részt tudok venni Franciaországban egy marseille-i versenyen. Mondhatni szokásosan telt a délelőtt, ugyanúgy készülünk, mint eddig, olyan mintha otthon lennék, mégis megérte eljönni Debrecenbe, mert sokkal nagyobb nyugalom vesz körül, mintha Budapesten edzenék. Jól érzem magam!

Apropó Debrecen, ráadásul itt már begyűjtöttél néhány bajnoki címet az országos bajnokságokon.

Igen, egyébként szívesebben versenyzek akár Debrecenben vagy más vidéki városban, mint a Duna Arénában, függetlenül attól, hogy ez a csodálatos létesítmény a világ három legszebb uszodája között van. Szeretem, ha utazunk, más pl. a szállás, szóval ez számomra egyfajta kisebb hangolódással ér fel. Másrészt viszont, ha a fővárosban van a verseny, akkor meg én vagyok lépéselőnyben, mert ott ugrok medencébe, ahol rendszeresen készülni szoktam.

Egy 2017-es interjú során azt mondtad, hogy még nagyon messze van az olimpia, nem foglalkoztat a gondolat. Most viszont már megkerülhetetlen a kérdés…

Fél évvel vagyunk utána és fél évvel előtte. A mostani időszakra az a jellemző, hogy az a biztos, hogy semmi sem biztos, ezért nem foglalkozok azzal, hogy megrendezik-e az olimpiát és az Európa-bajnokságot vagy sem. A külföldi edzőtáborok is ,,hidegen” hagynak, nem akarok stresszelni amiatt, hogy hova mehetek, vagy hova nem. Jelenleg itthon a legjobb készülni, sokkal jobbak a lehetőségek, egy baj a többi, meleg égövezeti edzőtáborhoz képest, hogy nálunk hideg van, de ezt azért ki lehet bírni.

 Ahogy beszélgetünk, most is maszkot viselsz. Tavaly ősszel átestél a fertőzésen, nagyon megviselt? Óvatosabb vagy azóta?

Rengetegszer hallottuk már, hogy ezt egy keményebb immunrendszerrel rendelkező ember könnyebben átvészeli, ez nálam is így volt. Rám nézve ezt abban az értelemben tartom veszélyesnek, ha az olimpiáig esetleg ismét elkapnám, akkor a felkészülésem és a teljesítményem sem lenne százszázalékos, és magyarán az aranyat is elbukhatom. A legjobb az lenne, ha be lennék oltva, bárkinek is más erről a véleménye.

Mindenki aranyat vár Tőled Tokióban, bírod, hogy kezeled ezt?

Nincs mit bírni, mert egyrészt nem foglalkoztat, másrészt meg el vagyok foglalva a felkészülésemmel. Ha nyernék, az senkit nem lepne meg, mindenki tudja, hogy képes vagyok rá, én is tudom, de addig még rengeteget kell dolgoznom, hogy eljussak odáig. Az lenne a meglepetés, ha nem én nyerném meg, na ez érdekes lenne.

A riói olimpia előtt fél évvel Hosszú Katinkával ugyanebben a székben beszélgettem, kívánom, hogy akárcsak neki, neked is váljanak valóra az ötkarikás álmaid!

Köszönöm szépen!


ÓNFCikk nyomtatása